Recenze - Pán ohně


Název: Pán ohně
Autor: Peter May
Nakladatelství: Host

Neobsahuje spoilery! 😊

Čínský detektiv Li Jen pátrá spolu s americkou soudní lékařkou Margaret Campbellovou po vrahovi vysoce postaveného vládního vědce, jehož děsivě ohořelá, doutnající mrtvola byla nalezena v pekingském parku.
Té noci, kdy muž zemřel, došlo k dalším dvěma vraždám, které jsou s jeho smrtí záhadně spojené. Detektiv Li cítí, že musí hrát o čas a že mu tentokrát jeho čínská důkladnost nebude k ničemu. Nakonec neochotně požádá o pomoc Margaret, která je zkušenou odbornicí na uhořelé oběti. Od chvíle, kdy se sejdou při pitvě zavražděného vědce, se jejich osudy neoddělitelně propojí, stejně jako vraždy, které vyšetřují. Spolu odkrývají jednu vrstvu případu za druhou, odhalují pravdu, jež předčí i jejich nejhorší noční můry.

Pán ohně je zařazen mezi žánr thriller. To si troufnu říct, že tak úplně není, nebo jsem už moc netečná. Za mě to nebyla úplně knížka, která nutí okusovat záložku a napjatě číst. Takže tomu budeme říkat román s detektivní zápletkou a je to. 😊 Na začátku máme ohořelou mrtvolu, pak se dlouho nekoná žádné vyšetřování, nakonec se v tom pohrabeme a případ je vyřešen. Ale to vůbec nevadí. Co je na téhle knížce čtivé je prostředí Číny. To, co vyplňuje prostor od nalezení mrtvoly k vyšetřování, je poutavé. Číst z pohledu Američanky a Číňana o způsobu, jak odlišně jednotlivé kultury přemýšlejí, jak moc je čínský způsob života rozdílný od naší západní kultury, je víc než zábavné a příjemně nevtíravě poučné. Knížka dá nahlédnout do prostředí nuzných pouličních prodejců jídla i vyšších vážených vrstev. Poznáte, že obyčejný prodejce nemusí být hloupý chuďas, nacházíte moudrost, kde by ji Evropan úplně nehledal. Pochopíte, proč Číňan nemůže "ztratit svou tvář". A mnohé další. Je tam i trochu romantiky, která se možná může zdát maličko naivní a kterou bych i oželela, ale nijak více mi nevadila. Jednoduše je to moc povedená knížka, kterou mohu doporučit.



hodnocení: 4 🌞 z 5
autor: Marie Drvotová

Další recenze:

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.