Kváskový chleba s neodolatelnou chutí a vůní

Foto: Luckyzivot.cz

Není nic lepšího, než si dát ke snídani podomácku vyrobený čerstvý chleba, z žitné celozrnné mouky. Tento navíc úžasně voní po čenchuře. Příprava není složitá, ani nijak extra časově náročná. Můžu vám zaručit, že jakmile jednou ochutnáte, budete péct pořád a pořád a pořád 😉

A když se spojí kvalitní mouka a Koření od Antonína, je to záruka dobroty! Před časem jsem objednala chlebové koření a právě teď dozrála ta chvíle, kdy byla šance ho použít. Ať si každý myslí co chce, ale správná kombinace kmínu, koriandru a čenchury, vznikne opravdu něco famózního! Nikdy bych nevěřila, kdybych nezkusila!

Recept:

600 g mouky (já používám kombinaci žitné celozrnné a špaldové celozrnné)
3 lžičky soli
500 - 700 ml vody (mě většinou těch 550 ml stačí)
100 g kvásku
3 - 4 lžičky chlebového koření (doporučuji to od Antonína)
můžete přidat i různá semínka a ořechy, ráda používám lněné, sezam, slunečnici, dýni a vlašské ořechy.

Vypracujeme těsto. Z mých zkušeností by nemělo být příliš řídké. Předáme ho do chlebové formy vymazané máslem (nebo můžete použít tu na biskupský chlebíček). Necháme 5 - 6 hodin kynout. Těsto skoro zdvojnásobí svůj objem, pozor tedy na vhodné zvolení formy.

Po vykynutí pečeme v předem vyhřáté troubě na 230°C asi 30 minut a pak teplotu snížíme na 200°C a dopékáme 30 - 50 minut.

Upečený chleba vyndáme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Když se zaděláváním začnete ráno, k večeři máte čerstvý a voňavý chléb 😎

Pokud vás pečení zaujalo a chcete vyzkoušet ještě jiný recept, zkuste tento. Potřebujete méně kvásku, kyne déle a chutná stejně úžasně!

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.