Jehněčí i pro začátečníky


Nemá cenu tu otevírat edukativní okénko, o tom, jaké vitamíny a stopové prvky jehněčí obsahuje. Většinou to není ten pravý důvod, proč právě po tomto masu sáhneme.

Často se připravuje na jaře, kolem Velikonoc, ovšem po Vánočních řízcích jsme prostě změnu potřebovali 😉

Ti z vás, kteří se namítají, že právě jehněčí smrdí (ano, nebojím se použít tento výraz), tak úplně zbytečně. Ovšem záleží co máte za maso, jestli ze supermarketu, nebo od chovatele (tady není třeba napovídat, která varianta je lepší). 
Každé zvíře má svůj specifický pach, ale pokud ze svaloviny odstraníte přebytečný lůj, je jídlo křehké a velice chutné. Přípravu zvládnou i naprostí začátečníci.

Suroviny:

1 díl jehněčího masa (kýta, plec)
1 díl na kostičky nakrájené cibule
3 stroužky česneku
sádlo
sůl, pepř

Na sádle osmažíme cibulku. Jakmile začne chytat barvu (pro neznalce - přestane být bílá, ale začne pomalu žloutnout), přidáme nakrájený česnek a ještě chvilku restujeme. Když česnek začne vonět, přidáme maso. Zprudka opečeme, aby se zatáhlo. Pak osolíme, opepříme a ještě chvilku restujeme. Jakmile už cibulka začne zlátnout, podlijeme vodou nebo vývarem tak, aby maso bylo mírně ponořené. Pak zaklopíme pokličkou a necháme dusit. 
Těžko říct, jak dlouho, zapomněla jsem stopovat čas. Ale řekla bych, že déle jak hodinu to nebylo. Postupně podléváme a kontrolujte maso, až bude měkké, odklopte pokličku a vyvařením přebytečné vody zredukujte šťávu do potřebné hustoty. Pokud trváte na zahuštění moukou, schovejte si tu touhu na horší časy 😀

Jako přílohu doporučuji bramborový knedlík a špenát, hranolky, brambory, chleba nebo bez přílohy, jen se zeleninou. Zkoušela jsem i celerové hranolky a opravdu se k masu hodí.

PS: Začátečníkům se omlouvám za výrazy typu "chytat barvu", "chvilku restujeme", "až začne vonět", "zatáhlo" atd. Lepší vyjadřovací schopnosti prostě nemám 😏



Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.